Darmgezondheid

Ieder dier heeft een bacteriepopulatie in zijn darmen. Deze bacteriën zijn nodig om voedsel te kunnen verteren. Het is heel belangrijk dat het evenwicht tussen deze bacteriën stabiel blijft. Wanneer dit uit balans raakt kan dat hele vervelende gevolgen hebben voor uw dier. Zij kunnen dan last krijgen van winderigheid, dunne ontlasting en braken.

Door een infectie of medicijngebruik kan dit evenwicht uit balans raken met alle nadelige gevolgen van dien. Daarnaast hebben veel van onze huisdieren een eenzijdig dieet. Wanneer u een goed uitgebalanceerd dieet geeft aan uw hond is er geen probleem. Helaas is de samenstelling van veel hondenvoeding niet altijd optimaal. Er kunnen bijvoorbeeld te veel suikers inzitten en dit heeft een nadelig gevolg voor de darmgezondheid.

Om de weerstand in darmen te versterken of om een verstoord evenwicht te verbeteren kunt u prebiotica en/of probiotica geven.

Prebiotica zijn stoffen die gunstig zijn voor de groei van goede bacteriën en het behoudt van darmcellen. Probiotica zijn samenstellingen van ‘goede’ bacteriën. Deze goede bacteriën kunnen de zuurgraad in de darmen verlagen en produceren zij stoffen die ziekmakende bacteriën kunnen bestrijden. Om het maximale effect van een probioticum te benutten moeten de darmcellen in goede conditie zijn. Voor deze conditie kunnen prebiotica worden gegeven.

Supplementen kunnen echter alleen als een aanvulling worden gezien. Het kan de genezing ondersteunen en het natuurlijk herstellend vermogen te helpen. Het geven van de juiste voeding is natuurlijk de eerste stap om te zorgen dat uw hond een optimale darmgezondheid krijgt en heeft. Ten slotte kunnen supplementen niet het advies van een arts vervangen. Wanneer u twijfelt over de gezondheid van uw dier is het zaak dat u een arts raadpleegt en het advies van hem of haar opvolgt.